ОГДІАЛІЧНО-ЕКЗИСТЕНЦІАЛЬНЕ ЗОБРАЖЕННЯ ДЖОЗЕФА КОНРАДА В РОМАНІ МАРІО ВАРҐАСА ЛЬЙОСИ «СОН КЕЛЬТА» - Tokman, Hanna (Літературний процес: методологія, імена, тенденції, 2018)
Статтю присвячено художньому образу Джозефа Конрада в романі Маріо Варґаса Льйоси «Сон кельта». Дослідниця вивчає світоглядну еволюцію Конрада під час його перебування в Конго. У центрі уваги вплив діяча ірландського визвольного руху Роджера Кейсмента на світогляд польсько-англійського письменника. У статті розглядається концепт колоніалізму, один з центральних у творчості Джозефа Конрада, зокрема періоду його роману «Серце пітьми». В оповіді про Джозефа Конрада концепт колоніалізму досліджено переважно у філософській (екзистенцалістичній) і біографічній (подорожі по Африці) перспективах. Роджера Кейсмента, на противагу Дж. Конраду, хвилює колоніальне становище як Конго, так і Ірландії. Дослідниця аналізує художні інтерпретації роману Дж. Конрада «Серце пітьми». Роман, присвячений Конго, містить екзистенціальні мотиви. Екзистенціальну сутність «Серця пітьми» визначають персонажі роману В. Льйоси «Сон кельта», які ведуть дискусію на цю тему. Визначено місце образу Дж. Конрада в романі та його стильові особливості. Твору притаманний психологізм. Стосунки Конрада і Кейсмента передано психологічно глибоко. Ставлення Дж. Конрада до ірландського визвольного руху набуває екзистенціального сенсу.