ПОСТКОЛОНІАЛЬНИЙ ОБРАЗ УКРАЇНИ В ПУБЛІЦИСТИЧНИХ ТВОРАХ ХХ СТ. - Yevtushenko, Svitlana (Літературний процес: методологія, імена, тенденції, 2018)
У статті досліджуються причини появи амбівалентного образу постколоніальної України. Наголошується на спорадичному порівнянні України з Ірландією через подібний колоніальний досвід. Відзначається, що частина інтелектуалів не погоджується із пошуком спільних ознак між цими країнами. Розглядаються географічний та історичний чинники, які відіграють вагому роль в «українському організмі», визначають його «естетику, емоції, стиль і світовідчуття» (Р. Харчук). Геополітичне становище України дало змогу синтезувати досвід візантійства, православ’я, католицького Риму та орієнтальної культури. Східнохристиянська, імперська та комуністична (Я. Грицак) складові українського історичного минулого важким тягарем лежать на плечах української держави, що не сприяє її модернізації. Також на специфіку українського суспільства вплинули трагічні перипетії світової історії ХХ ст. Географічне розташування та приналежність у минулому до кількох історичних моделей створює «широке поле для вибору головного вектора розвитку».