МІФОСЦЕНАРНИЙ КОД ПАМ’ЯТІ (НА МАТЕРІАЛІ ТВОРІВ ЛЮБКА ДЕРЕША) - Vyshnytska, Iuliia (Літературний процес: методологія, імена, тенденції, 2018)
У статті проаналізовано одну з концептуальних домінант творчості сучасного українського письменника Любка Дереша — пам’ять. Концепт пам’яті дешифровано за допомогою міфосценарного коду. Міфологічний сценарій початку варіюється в романах письменника мікросценаріями занурення в глибини пам’яті, усезнання, поверненням у Хаос, а отілесненість пам’яті-спогадів провокується втратою/щезанням/розщепленням «я» й осягненням Вічності. Одночасно спостерігається моделювання міфосценарію творення я-космосу як занурення в потойбіччя свідомості / у підсвідоме. Реконструйовано ідіостильовий варіант сценарію космотворення «Нерест писанок». Концепт пам’яті є ключовим при реконструкції міфосценарію творення реальності через вибір. Описано змикання міфосценаріїв кінця та ініціації через актуалізацію мотивів страху, тривоги, напруги, спеки, а також образу ящірки як ізоморфу першохаосу. Усі вони відтворюють семантику позачасся. У цьому ж вимірі письменник моделює міфосценарій ініціації, що обертається для героя з феноменальними здібностями трагічною спробою — несвободою, «нарізкою пам’яті».