Українська література другої половини XVIII століття крізь призму Просвітництва (до постановки проблеми) - Tsyhanok, Olha (Літературний процес: методологія, імена, тенденції, 2017)
У статті ведеться наукова полеміка з авторами розділу «Література пізнього бароко» (друга половина XVIII ст.) другого тому «Історії української літератури» (2014). Стверджується, що літературу цього періоду слід розглядати як в руслі бароко, так і Просвітництва. Особлива увага звертається на правомірність віднесення до української культури не лише творчості полоно- та латиномовних авторів епохи Ренесансу й бароко українського походження, вихідців із українських земель або їх мешканців, а й спадщину відповідних творців доби Просвітництва, які писали російською мовою. У публікації стверджується, що вивчення оригінальної літератури другої половини XVIII ст. може відбуватися у таких основних напрямах: джерелознавчі студії рукописів вітчизняних одописців; дослідження проблематики класицизму в давньому українському письменстві; сучасне прочитання творчості В.В. Капніста, зокрема його листів XVIII ст.; науковий опис літературної спадщини І. Фальковського.