Еволюція альтернативної історії в художній літературі - Polishchuk, Olha (Літературний процес: методологія, імена, тенденції, 2017)
У статті простежено зародження та розвиток феномену альтернативної історії в художній літературі. Це явище зародилося ще в Давній Греції та Римі. Так, історик Тит Лівій у своєму трактаті «Історія Риму від заснування Міста», написаному приблизно у 35 році до н. е., висунув гіпотезу про те, що Олександр Македонський не помер у 33 роки, а здійснив похід на Рим у 323 р. н. е. Протягом ХХ ст. найпоширенішими альтернативно-історичними темами творів зарубіжних авторів були події, пов’язані з Наполеонівськими війнами та Другою світовою війною, американською Війною за незалежність та громадянською війною. Найвищий інтерес письменників до художньої альтернативістики припадає на кінець ХХ — початок ХХІ ст. У світовій літературі вже зараз можна простежити тенденцію до зростання попиту на цей жанр, котрий, у свою чергу, витісняє з книжкових полиць белетристику та стає поряд із документальною літературою.