Революція 1917 року: проблема фіксації, рецепції, художнього зображення поліфонічних міфів в українській еміграційній літературі - Matsko, Vitalii (Літературний процес: методологія, імена, тенденції, 2017)
У статті на конкретних прикладах досліджено літературознавчі концепти онтологіч- ної природи художнього зображення поліфонічності міфів, породжених революцією 1917 р., та аберації-відхилення її гасел від норм людського співіснування, гуманності; закцентовано на багатовекторності моделювання соціально-економічних, політичних, релігійних, онтологічних міфів у мистецькій спадщині письменників української діаспори М. Лавренка, О. Гай-Головка, Є. Маланюка, В. Винниченка.