«Она похожа как би на сатиру…» Поетика «сатиричної коляди» - Sarapyn, Vita (Літературний процес: методологія, імена, тенденції, 2017)
У статті розглянуто особливості рецепції жанру сатири в українській літературі другої половини ХVІІІ ст. Розкрито риси індивідуальності автора та його позицію щодо предметів осміяння (викриття) у вірші «Сатирична коляда». Зазначено, що у силовому полі авторської уваги перебувають актуальні проблеми суспільного життя: станова нерівність, корумпованість суду, сваволя старшини, аморальність духовенства тощо. Конкретний прецедент (заборона займатися традиційним промислом — винокурінням) стає у «Сатиричній коляді» поштовхом до творення «зводу» подій і свідчень, у якому ретельно фіксуються прояви соціальної неспра- ведливості й людської недосконалості.