Турецька поетична традиція кінця ХХ — початку ХХІ ст. - Prushkovska, Iryna (Літературний процес: методологія, імена, тенденції, 2017)
У статті автор досліджує сукупність характерних ознак, естетичну природу новітньої турецької поезії як репрезентанта турецької національної картини світу. Визначаючи наступність розвитку турецької поезії кінця ХХ — початку ХХІ ст., автор статті простежує динаміку черговості в поступі турецької новітньої поезії, її тематичний спектр. Побічно розглядаються політичні фактори, які вплинули на формування тематики поетичних творів. Окрему увагу зосереджено на новій літературній течії «єнібютюнджю», її впливові на розвиток сучасної поетичної традиції. Умовний поділ на часові періоди (1980–1990-ті рр., 1990 рр. — 2000-ні рр.) формування сучасної турецької поезії сприяв визначенню істотних ознак основних літературних напрямків і течій, фіксації процесу виникнення постмодерністського начала. Аналіз фактичного матеріалу уможливив виокремлення проблематики поетичних творів турецьких авторів, а саме соціальну, буденну, особистісну. У пропонованій розвідці досліджуються імена турецьких митців (Ю. Бал, Д. Мадак, А. Календер, Л. Мюльдюр), а також подаються уривки з їхніх поетичних доробок у перекладі українською.