МЕДІА-ІДЕНТИЧНІСТЬ І ПРОБЛЕМИ ТВОРЧОСТІ МОЛОДІ - Arpentieva, Mariam (Літературний процес: методологія, імена, тенденції, 2017)
Стаття присвячена проблематиці психологічних особливостей сучасної літературної творчості молоді в контексті проблем формування і розвитку медіа-ідентичності. Порівнюються різні варіанти творчості: справжня творчість, римейк і селфі. Виокремлюються особливості сучасної культури, що впливають на процеси творчості та життя сучасної молоді в цілому: трансформація духовно-моральних основ життя, пропаганда симулякрів і псевдотворчості, «клаптева» ідентичність та егоцентризм. Подається характеристика ціннісних, когнітивних та інтерактивних аспектів життєдіяльності й розвитку сучасної молоді, а також їх вплив на розвиток або блокування творчих здібностей. Надаються рекомендації з розвитку творчих здібностей молодих людей: особлива увага звертається на необхідність уведення молоді в реальне життя, з реальним життєвим досвідом. Самовідданість, як часом важка і наполеглива праця, в тому числі над самим собою, глибока повага до світу та культури, широта кругозору і постійне особистісне й професійне вдосконалення — запорука успіху «людини мистецтва».