Концептуалізація мистецтва в сучасному українському жіночому романі (на матеріалі творів Ірен Роздобудько та Галини Вдовиченко) - Bashkyrova, Olga (Літературний процес: методологія, імена, тенденції, 2017)
У статті досліджено проблему репрезентації мистецьких феноменів у сучасній українській жіночій прозі. В центрі дослідження — романи Ірен Роздобудько та Галини Вдовиченко, присвячені темі мистецького осягнення дійсності. Доведено, що літературна рецепція мистецьких явищ набуває в сучасній романістиці статусу своєрідної метамови. Індивідуально-авторські стилі українських письменниць по-різному репрезентують мистецтво. Сучасна жіноча проза відображає складні процеси в літературі — моделювання художньої реальності за принципами постмодерністської естетики (в її національному варіанті) або ж подолання постмодернізму і повернення до класичних мистецьких форм. В кожному із цих випадків художній інструментарій покликаний вибудувати діалогічну ситуацію, в якій читач є активним співтворцем.