САТИРИЧНІ ТВОРИ КОСТЯ ГОРДІЄНКА В ЙОГО РАННІЙ ТВОРЧОСТІ: ПОВІСТЬ «АВТОМАТ» І РОМАН «СЛАВГОРОД» - Sharova, Tetyana Mykhailivna (Літературний процес: методологія, імена, тенденції, 2017)
У статті розглядається творча спадщина К. Гордієнка на ранньому етапі становлення його як письменника. Акцентується увага на сатиричних творах митця, зокрема повісті «Автомат» та романі «Славгород». Сатирико-гумористична творчість К. Гордієнка сприймається сьогодні як прагнення письменника йти в річищі загального літературного розвитку. У повісті «Автомат» письменник намагався показати наслідки революційних перетворень в українській глибинці. У науковій статті акцентовано, що такою була більшість українських райцентрів та інших населених пунктів. Сміливість К. Гордієнка полягала в тому, що він показав, які саме люди здійснювали революцію, а після опинилися в ранзі радянських керівників (Кудь). Під час дослідження стає зрозумілим, що письменник у романі «Славгород» прагнув ство- рити портрет не людини, а міста Славгорода. Митець шукав серед своїх персонажів лідера, який би зайняв місце героя (Петро Люшня). У науковій публікації повість «Автомат» і роман «Славгород» К. Гордієнка розглядаються як блискучий дебют сатирика.