КОСТЮМ ЯК ВИЯВ НАЦІОНАЛЬНОЇ І СОЦІАЛЬНОЇ ПОРТРЕТНОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ РЕАЛЬНОГО ГЕРОЯ В БІОГРАФІЧНИХ ТВОРАХ - Halych, Artem Oleksandrovych (Літературний процес: методологія, імена, тенденції, 2017)
Актуальність дослідження зумовлена посиленою увагою новітньої літературознавчої науки до документалістики, органічною складовою якої є поглиблена увага до засобів відтворення в ній реальних історичних постатей, у тому числі через вивчення особливостей портрету- вання, важливим елементом якого є костюм. Костюм — важливий складник портретної характеристики героя в художній і докумен- тальній літературі: з убрання можна дізнатися про місце персонажа у суспільстві, національність, вік, професію, місцевість, з якої він походить. У документальних творах письменники достатньо часто використовують описи костюмів реальних героїв як візуальний елемент їхньої портретної характеристики. У біографічних романах важливо, щоб портрет героя, зокрема його костюм, відповідали логіці розвитку характеру реальної історичної особи. У такому разі письменник-біограф ближче стоїть до автора художнього твору, аніж документального.