СИСТЕМА РЕЛІГІЙНИХ ЦІННОСТЕЙ У ПОЕТИЦІ МИТРОФАНА ДОВГАЛЕВСЬКОГО «САД ПОЕТИЧНИЙ» (1736/37) - Tsyhanok, Olha Myhailivna (Літературний процес: методологія, імена, тенденції, 2017)
Релігійні цінності, що свідомо чи несвідомо сприймаються усіма членами спільноти вірую- чих — важлива і не до кінця з’ясована складова релігійної ідентичності. У статті порівню- ються сучасні погляди на релігійні цінності із системою, яка реконструйована на основі дослідження курсу лекцій із віршування (поетики) Києво-Могилянської академії 1736/37 навч. року. Проаналізовано близько восьмидесяти духовних віршів із цієї поетики з огляду на чотири рівні релігійних цінностей, про які пишуть сучасні дослідники (Бог і віра, цілі, засоби, цінності земного життя). Встановлено, що у поетиці Митрофана Довгалевського Богу приділено найбільше уваги. Взагалі не згадуються релігійні цінності, які мають характер кінцевої мети. Із засобів у віршах із поетики йдеться про Євхаристію і милостиню, хоча остання має не тільки християнську основу. Святі книги не згадуються, а цінності людського життя, на нашу думку, не усвідомлюються як релігійні.