АЛТАЙ В УКРАЇНСЬКОМУ МАНДРІВНОМУ НАРИСІ 1930-х років - Васьків, Микола Степанович (Літературний процес: методологія, імена, тенденції, 2016)
Об’єктом характеристики у статті стали українські мандрівні нариси початку 1930-х років, в яких ідеться про Алтай, його природу, ресурси, економіку, ментальність і культуру місцевого населення. Аналізуються жанрові, наративні, стилістичні особливості нарисів, форми і засоби «кута зору» українців на алтаїнізацію й екзотику краю.