ІМПЕРСЬКІ МІФИ І МАЛОРОСІЙСТВО В УКРАЇНСЬКІЙ ЛІТЕРАТУРІ - Danylenko, Volodymyr (Літературний процес: методологія, імена, тенденції, 2016)
У статті з позицій постколоніальної критики проаналізовано російські пропагандистські міфи, спрямовані на асиміляцію українського народу, та їх інтерпретація українськими пись- менниками різних епох. Розглянуто основні імперські міфи, що паралізували національну волю українців, не дозволяючи вийти зі складу Російської імперії та Радянського Союзу. Висвітлено різні оцінки та інтерпретації в літературі російських імперських міфів на основі поглядів та творів Захарія Копистенського, Феофана Прокоповича, Миколи Гоголя, Тараса Шевченка, Євгена Маланюка, Натана Рибака.