ЛІТОПИС ДУШІ ПРЕДСТАВНИКА МОЛОДОЇ ІНТЕЛІГЕНЦІЇ ЗАКАРПАТТЯ 30-Х – ПОЧ. 40-Х РОКІВ ХХ СТ. У ЛІРИЦІ ІВАНА ІРЛЯВСЬКОГО - Shymoniak, Kateryna (Літературний процес: методологія, імена, тенденції, 2016)
У статті автор прагне з’ясувати специфіку світотексту Івана Ірлявського як естетичного віддзеркалення психіки закарпатця-борця, яка вимагає аналітичного вивчення з позицій етно- психології, художньої інтерпретації міфологічних та фольклорних джерел, що поєднуються з екзистенційним осмисленням онтологічної проблематики. Ці прикмети творчого почерку митця, що також ще не були предметом спеціальних досліджень, дозволять ближче підійти до визначення особливостей поетики та стилю творчої спадщини Ірлявського, поставити на конкретний ґрунт питання про новаторські пошуки поета в загальноукраїнському та євро- пейському контексті. Спираючись на принцип творчої еволюції, аналіз лірики Ірлявського здій- снено крізь призму його життєвої долі та у контексті національно-визвольної боротьби, що відображають становлення поета як сина Батьківщини.