ЛІТЕРАТУРА І МІЖКУЛЬТУРНИЙ ДИСКУРС - Yurchuk, Olena (Літературний процес: методологія, імена, тенденції, 2016)
У статті йдеться про явище культурної диверсифікації, яке розглядається в умовах глобалі- заційних змін і транскультурної ситуації. У сучасній культурі спостерігається загальна тен- денція до толерантності й відкритості в бік іншої культури. У світлі глобалізації стає акту- альним формування нової культурної системи. Глобалізація наочно демонструє розмаїття соціокультурних традицій і норм взаємовідносин. Вагомий вплив на рівень толерантності має явище «нового національного питання». В умовах мультикультуралізму акцентується увага на необхідності підвищення престижу кожної культури. Особлива увага у статті приділяється франкофонії. Її сучасний стан і перспективи розвитку розглядаються в умовах глобалізації та міжкультурної взаємодії, яка підтримує практику сучасної міжкультурної комунікації.Загальна характеристика франкомовної літератури нада- ється з урахуванням позиції автора як міжкультурного мігранта.