БОРОТЬБА МЕТОДОЛОГІЧНИХ ПІДХОДІВ У ДОСЛІДЖЕННЯХ БІОГРАФІЇ Т.Г. ШЕВЧЕНКА 1920-х — поч. 1930-х рр. - Spodarec, Mychajlo (Літературний процес: методологія, імена, тенденції, 2015)
У статті аналізуються пошуки методологічних підходів у 1920–1930-ті роки українськими вче- ними-літературознавцями під час дослідження біографії Т.Г. Шевченка. Суперечливість ситуації цього періоду була зумовлена ідеологізацією постаті відомого українського поета та бороть- бою марксистського літературознавства з неонародницькими, формалістичними та класич- ними методологічними школами. Комуністична влада поставила перед літературознавцями мету і завдання заперечити національну складову творчості Т.Г. Шевченка. Об’єктом аналізу є праці провідних представників різних методологічних шкіл українського літературознавства, які досліджували окремі аспекти біографії українського поета в цей період.