ГЛОБАЛІЗАЦІЯ ЯК ВИКЛИК НАЦІОНАЛЬНІЙ ІДЕНТИЧНОСТІ МИТЦІВ УКРАЇНСЬКОЇ ДІАСПОРИ - Yashchenko, Yulia (Літературний процес: методологія, імена, тенденції, 2015)
У статті розглянуто проблему збереження національно-культурної ідентичності у мистець- кому середовищі української діаспори в контексті глобалізаційних перетворень ХХ–ХХІ ст., з’ясовано особливості творчої лабораторії українського митця, який творить національну культуру поза українським питомим середовищем. На прикладі особистості та творчого доробку Е. Андієвської як «явища культурного синтезу», що синхронізував та актуалізував різні філософсько-естетичні системи світу, визначено шлях збереження національної культурної ідентичності в умовах глобалізованого простору.