ОПОЗИЦІЯ «МІСТО (ЦИВІЛІЗАЦІЯ) / СЕЛО (ПРИРОДА)» В РОМАНІ «ЩОДЕННИЙ ЖЕЗЛ» Є. ПАШКОВСЬКОГО - Hnilycka, Darya (Літературний процес: методологія, імена, тенденції, 2015)
У статті здійснено спробу дослідити специфіку функціонування опозиції «місто (цивілізація) / село (природа)» в романі Є. Пашковського «Щоденний жезл». Автор статті з’ясовує худoжнi ocoбливocтi втiлeння елементів опозиції в романі, аналізyє xyдожній текcт з метою визначення оcобливоcтей фyнкціонyвання опозиції «місто / село», визначає xаpактеpні pиcи пиcьменницького стилю, а також окреслює шляхи подальшого дослідження теми в прозотворчості митця. Акцентовано увагу на тому, що існування в місті є штучним і фальшивим, а у селі — природне, справжнє. Завдяки зображенню елементів опозиції відбувається активізація і трансформація психічної структури мислення кожного читача роману